SEO одит на сайт - най-подробното ръководство

| Публикувана на
seo-odit-na-sait-nai-podrobnoto-rakovodstvo
Вече десетина година предлагаме SEO услуги и разбира се, извършваме SEO одити. Отдавна исках да обобщя и систематизирам опита на стотици анализирани проекти. Има много материали по темата. Обаче, по-голямата част от ръководствата говорят за одита като механичен тест за много на брой технически параметри.

За мен одитът е по-скоро като завладяващо разследване. От техническите трикове не може да се избяга - но истинската цел е да се открият недостатъците на сайта, заради които се губи потенциален трафик.

Няма смисъл да се изгражда идеален сайт - това е скъпо и дълго (междувременно критериите за идеалност могат да се променят). Трябва да направите уеб сайт, който да отговаря на целите на проекта. Задачата на одитора е да даде препоръки с добро съотношение ефект / цена, за да намери магическо 20% усилие, което носи 80% от резултата.

Ако не ви се чете - това е целия материал в аудио файл, подходящ за слушане: 

Преди да стигнете до бизнеса: основите

Какво е SEO-одит


Вече с определението за одит има малко объркване.

 От една страна, одит - процесът на анализиране на сайта.

 Освен това - резултат от анализа - доклада за клиента.

Лесно е да разберете, че планът за одит (това, което клиентът вижда) и работния план (това, което специалистът ще направи) са съвсем различни неща. Специалистът първо трябва внимателно да проучи сайта, да се запознае със спецификата му и само тогава да формулира препоръки. Следователно е невъзможно да се състави единствен, универсален чек лист или шаблон.

Видове SEO одити


Друга причина, поради която обикновеният списък с елементи за анализ е слабо подходящ за работа, е огромното разнообразие от одити.

Преди всичко, те се различават по своите цели. Защо може да се наложи да анализирате определен сайт? Ето защо:

 Като отправна точка за популяризиране и развитие (класическия случай).

 За да контролирате изпълнителя (за съжаление, голям процент от уеб разработчиците не разбират нищо от SEO или не ги интересува).

 Набързо да се закърпят някои по-належащи проблеми, преди да продадем проекта.

 Да се оцени потенциалът на даден сайт, преди да се вземе решение за покупката му.

 Да впечатлим потенциален клиент (или реален) със знанията си и да сключим (продължим) договор за повишение на абонаментната такса или периода на обслужване.

Сайтовете също са различни:

• В процес на разработка / индексиране;

• С наложени наказания / без очевидни проблеми;

• Интернет магазини / новини-блогове / сайтове за услуги / агрегатори / форуми.

Целият процес на анализа на сайт трябва да съответства на задачите и спецификата на проекта. Да предвидим всички комбинации от "функции на сайта + цел" в един чек лист е невъзможно. Но това не означава, че не е възможно да се намерят общи подходи и списъци с неща, които да ни послужат като опорни точки за един добър и подробен SEO одит.

Забележка: Ще разгледаме класически одит, който се извършва, за да поставим основата на вече съществуващ сайт с трафик и позиции. Той съответства на най-пълния и задълбочен анализ, така че да обхванем колкото се може повече. Другите типове одити са получени от него (като основа), чрез поставяне на акценти в отчета или чрез прескачане на отделни стъпки.

Как да направите полезен SEO одит: етапите на работа


Придържам се към следната схема:

1. Съберете информация за проекта от собственика.

2. Анализ -на аудиторията, търсенето и конкурентите.

3. Проверка на релевантността на сайта към аудиторията и търсенето.

4. Общ технически одит.

5. Анализ на трафика.

6. Анализ на секциите.

7. On-page оптимизация.

8. Визуализиране на резултатите при търсене.

9. Анализ на връзките към сайта.

10. Проверка за наказания от търсачките.

11. Допълнителни проверки, свързани със спецификата на проекта.

12. Търсене на ефективни начини за разработване на проекта.

13. Минимизиране на рисковете, свързани с подобренията.

14. Подготовка на доклада.

Нека разгледаме всеки един от етапите:

I. Събиране на информация за проекта


Винаги се опитваме да направим работата си възможно най-лесна, като събираме максималните данни. За един одит това е практически необходимо:

• Достъп до статистическата система, обикновено Google Анализи (ще приемем, че Google е най-голямата и често използвана търсачка и примерите ни ще са свързани с нея).

• Достъп до панелите на уеб администраторите - Search Console.

Желателно е също така да се получат:

• Логовете на сървъра най-малко една седмица назад (за предпочитане един месец).

• Достъп до услуга за мониторинг на позициите в търсачката (аз ползвам Serprobot.com).

• Семантичното ядро.

• Описание на извършената работа по обекта за последните 3-6 месеца, доклади за напредъка, ако има изпълнител, по-ранни одити.

• Въпроси от клиента, описание на възможностите за доработване, създаване на съдържание, общия бюджет (няма смисъл да се дават препоръки, които няма да се изпълняват поради липса на ресурси).

II. Анализ на аудитория и търсене

Потребителски портрет


Ние се потапяме в бизнеса на клиента, за да разберем точно кои хора трябва да намират сайта посредством търсачките. Кои са потенциални клиенти (или в случай на проекти с прост рекламен модел на осигуряване на приходи - кой би бил по-склонен да кликне върху рекламата)?

Първо, най-необходимите параметри:

 Местоположение на потребителя.

 Предпочитани устройства (компютър или мобилни устройства).

 Пол и възраст.

 "Болка", нужди, предпочитания.

Първата и втората точки са важни директно за SEO, но е много полезно да разберем на кого ще продаваме и кой ще използва сайта.

Отчасти тази информация може да се получи и от клиента, но за вече съществуващи проекти най-надеждният доставчик на данни е аналитичната система.

Всичко, което е необходимо - да се изолира аудиторията, която е оказала благоприятен ефект върху сайта и да се проучат ключовите думи, от които попадат на сайта тези хора, добрите целеви страници, както и демографските характеристики.

Например, от Общ преглед на Аудитория можем да сегментираме само такива, с “директен трафик”, “завърнали се потребители”, такива които са дошли от “органичното търсене”, които са “правили покупка от сайта”, които са само със “сесии без отпадане” и така нататък (може да видите вариантите).

действия на аудиторията

На същата страница, малко по-надолу можете да видите трафика по държави, градове, устройства, браузъри, операционни системи.

В главна категория Аудитории (в Гугъл анализи) можете да видите още какви са интересите на вашите посетители:

по интереси

Можете също така да сравнявате и избирате аудитории в съответствие с вашите поставени цели.

В този случай профилите на интересите са почти идентични, което показва подходящ избор на искания за повишение, липса на неподходящо съдържание.

В текста на одита (отчета за клиента), информацията за данните на потребителите обикновено не е включена, най-вече защото е необходим експерт, за да разбере и проучи информацията за по-нататъшен анализ. Само проблемите са описани.

Семантичното ядро


След като разберем какво по принцип иска аудиторията, къде живее и на кои ключови думи най-често намира сайта, можем да продължим да анализираме и да насочим търсенето по ниша. С други думи, ние определяме по какви ключови думи потенциалните клиенти е добре да намират сайта изобщо.

Съставянето на семантичното ядро е отделна и сложна услуга, която не е включена в одита. Необходимо е обаче специалистът да определи основните характеристики на търсене в нишата.

Ето как става:

Провеждане на анализ на видимостта на конкурентите, сравняване на ключовите думи, идентифициране на основните запитвания по темата. За да направите това, може да ползвате услугите за видимост на сайта Serpstat.

Друго, което можете да направите, е да подготвите търсене по аналогия. В някои случаи сайтът е предварително подготвен, когато все още няма заявки, тъй като няма конкуренти (например сайтове, посветени на все още неиздадени периодични издания, игри, модели на технологии). След това вземаме един близък пример и събираме ключови думи за него, като поправяме шаблоните за заявки. Например за определен нов модел смартфон, очевидните опции са "Заглавие + ревюта", "Заглавие + цени", "Заглавие + на изплащане", "Заглавие + дата на пускане".

За да получим проектна версия на ядрото е необходимо:

1. Определете най-важните запитвания по темата (давайки максимален трафик на реализациите).

2. Маркирайте шаблони на заявки. Например за онлайн магазини: "продукт + марка" или "продукт + марка + потребителски характеристики" ("смартфоните asus с две SIM карти").

3. Идентифицирайте запитвания, които не са включени в предишните две групи. Не забравяйте да прегледате и какви са предложенията на Google в сродните търсения - най-долу на страницата.

Анализ на конкурентите


Типичен проблем при много одити с ниско качество е анализът на обекта във вакуум, без да се оценяват нишите и конкурентите. Има и друга крайност: "да копираме всичко от най-горния сайт!". Това е наистина лоша идея.

1. Избор на топ конкуренти

Има два основни метода.

Най-надеждният е да проучим ТОП сайтовете, които се появяват най-често на търсенията от семантичното ядро, с което вече разполагаме, и определим областите, които най-често се включват в издаването. Можете да използвате този инструмент Key-collector.com или отново Serpstat.

По-лесен и по-бърз - използваме услугите за видимост. Намираме сайта с максимално покритие на семантиката в нишата (лидерите са видими и очевидни) и след това виждаме кои други имат максимален брой общи ключови думи с него:

Пример за "лаптопи" (екранна снимка от Serpstat):

общи ключови думи

По този начин съществува риск да не се вземат напълно актуални конкуренти. Необходимо е да го имате предвид при по-нататъшен анализ.

В средно-конкурентните ниши обикновено има 15-20 обекта, в силно конкурентни има смисъл да се мисли повече.

2. Събиране на ключови показатели

Съставяме обобщаваща таблица с основните параметри - възраст, референтна маса, брой страници в индекса.

Таблица в Google Документи с обяснения и инструменти за проверка. Форматът на таблицата е условен, в зависимост от спецификата на нишата могат да се използват допълнителни параметри.

Всички тези данни ще бъдат необходими в следващите две стъпки.

3. Оценка на нивото на конкуренцията

Обобщаваме данните от таблицата. Тук е важно не само да се изчислят някои средни стойности, но и да се определи колко голяма е разликата между характеристиките на анализирания обект и типичния конкурент. Ако нашият проект не е с по-малко страници и има достатъчно силен референтен профил - то няма да е особен проблем, да се преборите за слабо и средно конкурентни ключови думи. Но, ако сайтът на клиента изглежда като пигмей в началото, то няма други опции, освен да се остави конкуренцията на чело, пък ние да чакаме търпеливо по-добрите времена, които несъмнено ще ни подсигури една добра SEO кампания.

4. Винаги има начин

Оценката в предишната стъпка не трябва да се счита за окончателна. Дори и ако изпълнението на нашия сайт е много скромно, все още има шанс да се намерят ресурси и начини да се конкурирате със сайтове с висока видимост и трафик. Разбира се, те трябва да съответстват на нашия тип.

Тя е близо до фокуса и SEO параметрите имат шанс да разкрият най-добрите идеи, които ще постигнат значителен ръст.

Пример: Наскоро направих одит на онлайн магазин, който продава традиционни стоки. Конкурентите му бяха впечатляващи.

Независимо от това, имаше 2 сравнително нови сайта със слаб или почти никакъв линк профил и отлична видимост. Техният анализ направи възможно да се установи успеха на правилната структура, която естествено покриваше по-голямата част от семантиката и беше удобна за потребителя. Имаше реален шанс да се изравнят с "чудовищата" по отношение на трафика, защото те бяха доста небрежни по отношение на организирането на съдържанието и разпространението на семантиката. Клиентът беше много доволен.

Друга наистина добра идея е да се обърне сериозно внимание на съдържанието. Избягвайте тънкото съдържание (малко думи) и се опитайте текста ви да отгатва и отговаря на повечето въпроси на потребителите. Не са достатъчни стандартните описания и характеристики - проявете креативност, няма да съжалявате.

Запомнете добре, винаги има начини и нека стандартните, не чак толкова добри анализи и показатели да не ви отчайват и служат за извинение. Нека да изиграят ролята на катализатор, който ще разпали вашата креативност, за намиране на работещи решения и резултати.

III. Проверка на релевантността на сайта към аудиторията и търсенето


До този момент вече имаме представа какъв трябва да бъде сайтът, за да отговаря на бизнес целите за привличане на трафик в мрежата за търсене. Нека сравним този възглед с реалността.

Конкретния списък зависи от спецификата на аудиторията; тук разглеждаме типичен, средностатистически случай.

Оценка на локализацията на бизнеса


Ако вашия бизнес е концентриран в конкретни градове или региони, трябва да се внимава търсачките да разберат за тази връзка.

В конзолата на Google функционалността за геореференции е ограничена до посочване на държавата. Следователно, ние даваме на търсачката сигнал за регионалната принадлежност по други начини. Първо, това е указание в сайта на конкретна информация за връзка и регистрация в Google My Business. Ако имате клонове в 3 града, например, е добре да си направите за всеки един отделна регистрация.

За многоезични сайтове, в Google трябва също така да конфигурирате атрибута hreflang. Научете повече в Google Помощ: https://support.google.com/.

Разбира се, в контактната страница на вашия сайт трябва да бъдат посочени всички адреси, свързани с бизнеса ви. Добре е данните да бъдат маркирани с микродата за локален бизнес.

Анализ на дизайна и техническите изисквания


Анализът на ползваемостта и UX не е в компетенцията на SEO специалист. Сайтът обаче трябва поне минимално да съответства на потребностите на аудиторията, за да не се демонстрират лоши поведенчески фактори.

Първо и преди всичко, което бихте искали да се провери, e дали сайта се разглежда лесно на мобилни устройства: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

След навлизането на Mobile First Index на Google, вече е задължително, ако искате сайта ви да върви напред и да се харесва от търсачките и потребителите, той да е удобен и добре оптимизиран за мобилни устройства. Това е едно от най-приоритетните подобрения.

Препоръчваме ръчна проверка на удобността за мобилни устройства. Много риспонсив дизайни, не са добре мобилно оптимизирани и се нуждаят от корекции. Разбира се, можете да ползвате и инструментите на Google, които ще ви дадат чудесни идеи и насоки:

 Lighthouse

 Thinkwithgoogle.com

 Pagespeed insights

Ето защо, преди да формулирате препоръка по този въпрос, трябва да изчислите размера на мобилния трафик по темата.

мобилен трафик

Вижте общия брой импресии за ключова заявка от всички устройства в сърч конзолата:

търсене на думи от мобилни устройства

И тогава извадете тези, които си заслужават, но за които проектът е слабо оптимизиран.

Одиторът обикновено преглежда огромен брой страници от сайта, така че към края се натрупват много наблюдения върху проблемите в работата. Добавянето им към доклада не боли, но трябва да се уверите, че коментарите съвпадат с визията на собственика, а не с предпочитанията на одитора.

Типични проверки:

• Адекватна цветова гама.

• Липса на дразнещи и недобре работещи елементи.

• Проблеми при оформлението на различни резолюции, в различни браузъри и операционни системи.

Сравнение на структурата на сайта с тенденциите в семантичното ядро


След съставянето на семантичното ядро, ние обикновено разграничаваме няколко групи ключови думи. Сега проверяваме дали има място в структурата за всички видове заявки.

Обикновено най-търсените ключови думи се отнасят за главните страници и основните категории, заявките за long-tail фрази се покриват от продуктовите страници.

Но имайте предвид, че по-общите думи, които са с голям обем на търсене, обикновено не водят до конверсии. Ключовите думи, които привличат голям процент от купувачите са от другия тип (дългата опашка).

Важно е да се разграничат рубриките и там да се съберат продукти, по определени белези. Това е съвсем ясно и нормално. Но, за да няма огромен брой страници, то следва да се ползват и определени филтри (цветове, размери), които разделят, иначе еднаквите продукти. Този принцип предполага създаването на сравнително малък брой секции, въпреки това трябва да обхваща всички страници.

Така се предвижда логическа структура, която може да бъде разширена без проблеми. Тези принципи могат да се прилагат не само за онлайн магазини, ами примерно в блогове. Обърнете внимание на това как съдържанието е организирано в този IT блог - има ограничен брой категории по основните теми:

IT блог Аз мога

Красотата е, че можете да добавяте тагове (етикети) към тях без специална система и след това лесно да намирате всички публикации маркирани с определен етикет.

Това означава, че на този етап проектираме "идеална" структура, основана на обхвата на търсене, като същевременно се опитваме да я оставим възможно най-гъвкава. Разбира се, не е зле да се види как се организира съдържанието на реалните сайтове на конкурентите. Не е задължително да намерите пълно копие, но поне няколко елемента трябва да съответстват.

Търсете подходящи страници


Взимаме от нашето семантично ядро основните ключови думи и започваме да проверяваме какви са позициите на сайта по тези заявки. След това повтаряме процедурата, но с другите ключови думи.

Резултатът е списък на двойките заявка- определена страница.

Има две възможни ситуации:

 по определено търсене има съответстваща страница (съдържа ключовата дума в заглавието, съдържанието е адекватно на интереса на потребителя), но губи в конкуренция.

 по определено търсене нямаме напълно подходяща страницата.

Интересуваме се и от двете. Ниските позиции са достатъчни, за да съответстват на страниците от първия случай, с които ще се заемем по-късно. Но има случаи, когато просто няма подходяща страница, която да отговаря. Това са пропуски в структурата на сайта. Те трябва да се проучат и разберат - ако можем да допълним сайта, така че да има място (подходящи страници) за всички пропуснати търсения и намерения на потребителите.

Често, ако първоначалната структура е била лошо проектирана, това е невъзможно. Тогава възниква въпросът за цялостна реорганизация на уеб сайта.

Предходните няколко параграфа изглеждат доста тромави. Всъщност няма нищо сложно, всичките аргументи са елементарни. За да стане ясно, начертахме схемата:

анализ на страниците

Всички тези данни, се събират и анализират. Напомням ви, че не работим със специфична семантика - търсим тенденции за подобряване на структурата на сайта. Като правило е да се избират общи характеристики за конкретните заявки и да се съпоставят с типа страници в предварително създадената "идеална" структура.

Този анализ е възможно да помогне да се избегне глобалното преструктуриране на проекта (което е скъпоструващо, отнема дълго време и оказва спад на трафика).

Сравнение с видимостта на конкурентите


Получената версия на структурата не може да се счита за окончателна. Започнахме с най-простите и важни неща, които задължително трябва да бъдат обхванати. Сега ще бъде полезно да разберете, на какви други ключови фактори е добре да обърнете внимание. Не е изключено, че за да се постигне максимален ефект, структурата ще трябва да бъде допълнително разширена. Разумно е да се предвиди тази възможност.

За да оценим пропуснатите заявки, отново може да ползваме платените услуги на инструмента Serpstat.com:

анализ на видимостта

Тук можете да разберете кои са вашите конкуренти и каква е тяхната видимост в Google. След това лесно може да научите на какви ключови думи ги намират в търсачката.

кои са ключовите думи

Забележка: Това е типична работна процедура, ако “щурмуваме челните позиции”.

Първо, трябва да оцените заявките, които наистина ще напреднат. На тяхна основа ние формираме системата от страници. В същото време е необходимо да се опитаме да направим структурата достатъчно гъвкава, така че в бъдеще тя да може да бъде разширена и / или пренасочена към конкурентни търсения.

Това е една от най-важните части на одита. Ако има реални проблеми с разпространението на съдържанието по страници и структурата на URL адреса, то разгледайте примери от сайтовете на конкурентите и направете всичко, за да решите тези проблеми. Същото важи и за регионалните настройки и техническите изисквания.

IV. Общ технически одит


Предишните неща бяха само подготовка за основната работа. Сега, когато има известно разбиране за аудиторията, конкурентите и цялостната структура на проекта, е време да се премине към самия анализ.

Започваме с основните неща, които се отнасят за целия сайт.

Тестване на robots.txt


Robots.txt е файл, съдържащ инструкции за роботите на търсачките (краулерите). При работа с него няма нищо сложно, но ви е необходимо специално внимание, тъй като една грешна линия в robots.txt може да свали целия трафик на сайта.

Какво трябва да направите:

• Тествайте съответствието на файловите стандарти с инструмента в Google Search Console.

• Проверете дали не са забранени за индексиране страници, които потенциално могат да донесат трафик (като имам предвид командата «Disallow:»).

• Проверете дали не са забранени обичайни страници за индексиране в robots.txt, вместо да се използват други начини за управление на индексирането (типична грешка е да забраните индексацията на определени страниците чрез robots.txt).

• Прието е като добра практика в robots.txt файла да се опишат сайтмапите в XML формат (пътя до главния сайтмап).

Настройки в сърч конзолата


• Когато свържете (верифицирате) уеб сайт към Сърч конзолата, там започват да идват уведомления и идеи, какво е добре да направите за този сайт.

• Вижте колко и кои потребители имат достъп до конзолата.

• Указана ли е основната версия на сайта.

• Има ли конфигурирано гео таргетиране.

• Добавен ли е и работи ли правилно XML сайтмап/RSS хранилка.

Анализ на sitemap.xml и съставяне на пълен списък на страниците на сайта


Всъщност, Sitemap.xml е по желание, това е просто допълнителна входна точка за роботите. При големи и сложни проекти обаче, присъствието му прави индексирането по-лесно в случай на проблеми със структурата и връзката. Ако картата на сайта е правилна, можете да я използвате за различни SEO техники за анализ.

При всички положения, ще искаме да видим всички страници, които са в индекса.

Можем да извлечем тези данни от няколко източника:

1. Самата карта на сайта.

2. Разглеждане на сайта със специални програми за одит (има платени опции, като Screaming Frog и безплатни алтернативи като Beamusup.com).

3. Информация от клиента, от администраторския панел (има секции, които нямат вътрешни връзки и роботът не може да ги намери).

4. С помощта на Google оператора site: (ненадежден способ).

Проверка на индексирането


За средни и големи сайтове винаги съществува риск от непълно индексиране на страниците. По-малко URL в индекса - по-малко трафик.

За да проверите индексирането в Google, е удобно да използвате Search Console:

индексация

А пък на самия дашборд, можете да видите колко страници сте събмитнали и колко от тях са индексирани:

дашборда на конзолата

Добре е тези 2 цифри, на синята и червената колона да се доближават.

Сравнете броя на URL адресите със списъка, съставен в предишната стъпка. Не се чудете ако цифрите не винаги съвпадат. Първото, което ми идва на ума е, че почти със сигурност може да има noindex страници. Можете да ги откриете с този или подобен на него инструмент.

Най-интересните страници са:

• по погрешка в индекса ("боклук"(junk), документи);

• с качествено съдържание, което не се намира в базата данни на търсачките.

С "боклука" обикновено е доста лесно, просто трябва да намерите подходящ начин да ги изключите от индекса. Има много опции:

• Мета таг noindex.

• Използвайки rel = canonical (за дублиращи се - вижте Помощ от Google).

• Връщане на код 404 - или, по-надеждно 410 (за страници, които изобщо не трябва да се намират на сайта).

Но с причините за отсъствието в индекса трябва да работите внимателно, отчитайки всички възможни хипотези:

1. Твърде млада страница; Роботът просто не е имал време да я обработи.

2. Страница с недостатъчно качество/количество.

3. Техническа грешка в сайта (например код 404).

4. Страницата е стара, но роботите не са го посетили поради някакви причини.

Най-трудно е да определите разликата между “качество” и “ниско качество”. Ботовете също се затрудняват и за това се доверяват най-вече на потребителското поведение спрямо тази страница.

Общата схема е съвсем проста - сравняваме непрекъснато търсените страници с тези, които не могат въобще да се появяват или постоянно падат в класирането. Трудностите са следните:

• Тя може да бъде повлияна не само от факторите на самата страница. Не може да обвиняваме за всичко не/уникалността на съдържанието (първото, което обикновено идва на ум).

• Би било наистина полезно да се сравни страницата с друга, със същия капацитет трафик, която се класира в топ резултатите.

• Важно е да се идентифицират фактори, които са сравнително лесни за постигане. Препоръката "напишете за всеки продукт от 10 000 стоки уникален текст" едва ли ще се приеме добре от клиентите. Но, ако продуктите ви са малко, то тази препоръка би била чудесна.

Анализ на логовете на сървъра


Access.log съдържа ценна информация за взаимодействието на ботовете със сайта. Дори само списък на URL адресите, които е обхождал Googlebot ще помогне:

• Намерете страниците junk с лошо качество, които парсера не вижда, но ботовете знаят за тях.

• Определете кои части от сайта получават малко посещения от краулерите (ако този раздел съдържа много страници - това може да доведе до лошо индексиране).

• Помислете за някаква причина, за отсъствието на url групата от предишната стъпка.

Често заключенията от този раздел заемат важно място в окончателния доклад. В случай на проблеми с настройките за индексиране и / или пълнотата на индекса, трябва да изготвите подробни препоръки за управление на роботите и завършване на проекта. Правилното възприемане на страниците от “паяците” е основата за напредъка.

V. Анализ на трафика


Изучаването на статистически данни на сайта може да даде много ценна информация. Това е преди всичко възможност да погледнете на проблемите от различни ъгли.

Динамика на броя страници, които носят трафик


Отлична метрика за "здравето" на сайта и неговата видимост при нискочестотни заявки. Обикновено броят на целевите страници е константен или нараства. Промяната в този индикатор може да служи за предвиждане на трафика. Тенденция към намаляване - повод да се притеснявате за уместността на съдържанието, пълнотата на индексирането и технически грешки.

Разбира се, при анализиране на динамиката трябва да се има предвид сезонността.

Идентифициране и анализ на конкретни типове страници

Страници с намалял трафик

Подобна проверка рядко се появява в плановете за одит, но считам, че в някои случаи точно тя би могла да се окаже разковничето.

За да открием такъв URL адрес, сравняваме данните на страниците с предишния период. Например в Google Аналитикс това се прави по следния начин:

сравнение на страниците

На този етап събираме данни за внимателен ръчен анализ. Търсим страниците с най-голям трафик и максимален спад и търсим причините за това.

Страници с лоши / влошени поведенчески фактори

Избираме страници с достатъчно трафик от търсенето (за осигуряване на статистическа надеждност) и намираме тези, които имат най-висока степен на отпадане / ниска дълбочина на гледане / кратко време на сесия. Тези страници трябва да бъдат анализирани ръчно за качеството на съдържанието и неговата връзка с нуждите на аудиторията.

Анализ на ключови думи

Загубени ключови думи

Идеята е подобна на проверката на страниците, които са изгубили част от трафика си. Ако ключовата дума все още е подходяща и има някакъв обем на търсене, който си заслужава, то трябва да разберете защо се е декласирала въпросната страница на определената дума (фраза).

Ключови думи с намалена позиция

Възможно е да има или техническа грешка, или замяна на съдържание, или по-малко подходящи мета тагове. Друга възможна причина е алгоритмична санкция от Гугъл.
При всички положения внимавайте с преоптимизирането по дадена ключова дума.

Ключови думи, които дават трафик на различен URL адрес

Често това е сигнал за неправилно разпределение на съдържанието по страници и вътрешна само-конкуренция (канибализация). Трябва ръчно, (четейки и гледайки) да се определи значението, важността и полезността на страница, която най-добре отговаря на бизнес целите. И за да не се налага да вършите това, просто избягвайте да пишете за нещо повече от веднъж. Ако след време има нова информация по темата, ъпдейтнете старата страница.

Разбира се, избора на правилната страница не е достатъчен, това е само първата стъпка. Основното нещо е да се разработи списък с мерки, които да улеснят максимално паяците на търсачките, да разберат точно за какво става дума на въпросната страница.

Типични начини:

• Редактирайте и прецизирате заглавието, h1.

• Минимизирайте посещенията на ботовете за страница, която не искате да посещават (не целева).

• Редакция на налинкнатите страници. Ако има връзки, които водят към такива, които не искате да се класират, препратете ги към правилните страници (целевите). Прецизирайте анкър текстовете.

Ключови думи извън ТОП-5, но с голям брой импресии

Определя се въз основа на данните за позицията и импресиите в Search Console-та. Често това са думи (теми), към които не е извършена целева оптимизация. В същото време те имат добър потенциал за трафик. Обикновено не е трудно да повишите позициите и да събирате повече трафик за тези страници.

VI. Анализ на разделите


Всеки голям обект е разнороден, той се състои от няколко секции, всяка от които (с правилното структуриране на съдържанието) съответства на под-ниша със свои собствени теми и ключови думи, конкуренция и модели на потребителско поведение.

Ето защо подходящият одит задължително трябва да съдържа сравнителен анализ на разделите. Освен това, без внимателно проучване на сайта на части, не можете да сте сигурни, че няма технически проблеми. Индикаторите, които проверихме, за да "уловим" проблемите, лесно могат да бъдат изкривени от различна динамика в секциите.

Ето един прост пример. Погледнете внимателно екранната снимка на отчета за секциите на сайта, които доста отличаващо се от другите страници увеличават общия трафик:

раздели

Самият анализ е съвсем прост. Необходимо е само да се съберат данни за броя на страниците, индексирането, трафика, реализациите, референтната маса и т.н. в обобщената таблица. Тогава проблемите и несъответствията се проявяват съвсем ясно и очевидно.

VII. Он-пейдж оптимизация на ниво страница


Само на седмия етап ние пристъпваме към пълноправен технически одит - това, което обикновено се разбира чрез SEO одита като цяло. Това са банални, но важни проверки. Защо ги правим сега, а не по-рано? Всъщност няма голяма разлика. До момента обаче "гледаме по общо", разбираме основните тенденции и проблеми. Не може да се страхувате че ще се удавите в малките неща: напротив, малките неща само ще хвърлят още по-голяма яснота и ще помогнат за по-надеждни изводи.

Анализ на заглавията


Един от най-важните елементи на оптимизацията е Тайтъл тага. Правилните моменти са уникалност, релевантност, креативност, адекватно описание на съдържанието на страницата и появата на ключовите думи.

Много услуги и програми биха ви обозначили като грешка в дължината на заглавието, ако има повече от 60-70 знака. Но, истината от най-различни проучвания е недвусмислена - дължината е съвсем от второстепенно значение; заглавието се формира въз основа на задачите за популяризиране.

Твърде дълго заглавие (повече от 12 думи или 140 знака) обаче, може да означава техническа грешка или опит за поместване на забранен брой ключови думи в заглавието, евентуално с цел манипулация на резултатите. Така, че не го допускайте.

H1 заглавия


Анализът е подобен на анализа на заглавието. Разликата тук е, че уникалността не е строго изискване, а препоръка; в някои случаи същото h1, използвано на различни страници, не е проблем и е допустимо. Общо битуващото мнение, че на една страница трябва да има само едно H1 заглавие, не е точно така. Ако страницата е структурирана правилно и структурата е ясно описана в HTML-a, то няма никакъв проблем (даже така изглежда по-натурално) всяка една част да си има своите заглавия и подзаглавия.

Правилно използване на други заглавия


Желателно е подзаглавията h1-h6 да се използват само в рамките на основното съдържание. Прекалено често се среща в повечето теми изработени за определени платформи, като Wordpress, Opencart и други, дизайнерите им да зададат по подразбиране използването на различни H хединги озаглавявайки разни уиджети в сайдбара, или маркирайки някакви други неща дори във футера… Най-добре е да избягвате такива ситуации. Ако искате максимално да улесните ботовете на търсачките, да разбират бързо съдържанието ви, то най-добре е да следвате стандартния принцип - H подзаглавията да се използват главно в мейн частта на страницата - тоест, евентуално там където има най-много текстово съдържание.

Това не е много строга препоръка; има голяма вероятност търсачките да се оправят при всички положения, но неправилната употреба на под-заглавия може например да усложни анализа, като използва автоматични услуги за оценка на съдържанието.

Мета описание (meta description tag)


Не се отразява директно на класирането, но може силно да повлияе на рейтинга на кликаемост, като по този начин повишава посещаемостта на сайта и потенциала за покупка. В сърч конзолата > Облик на търсене > Подобрения в HTML можете да откриете дублирани и липсващи мета описания. Обикновено точно тези страници са проблемни и такива с по-малък трафик.

Счупени връзки


В идеалния случай вътрешните връзки на сайта трябва да връщат код 200 ok. Пренасочванията 302/301 също са приемливи (ако се използват съзнателно). Но грешка 404 след преминаване през вътрешната връзка, потребителят или роботът не трябва да получават. Необходимо е да се следи за актуализиране на съдържанието и неговите връзки. Ето ви и един чудесен инструмент за целта: drlinkcheck.com.

Уместност на съдържанието на страниците


Това не е толкова технически одит, колкото проверка на ниво страница. Необходимо е да се разгледа състава на съдържанието на типичните страници на сайта и да се определи до колко те отговарят на интересите на потребителите и задачата за покриване на ключовите думи.

Наложил съм си нещо и винаги го правя. Задавам си следния въпрос (карам и клиентите да го правят): Ако потенциален потребител търси нещо в Google и попадне на определена страница от вашия сайт, ще остане ли удовлетворен от това?

Ако отговорът ви не е ТВЪРДО И УБЕДИТЕЛНО ДА, значи има още какво да работите по тази страница.

Управление на индексирането на ниво страница


Настройките за индексиране като цяло вече са разгледани по-горе; на този етап е необходимо, въз основа на извършения анализ на съдържанието, да се определи кои страници имат смисъл да се допускат до индекса и кои не. Типичен въпрос е как да се справяме със страницирането.

Повече или по-малко универсално решение - използвайте роботс мета таг Noindex, Follow (позволява на робота да се движи през връзките, без да се затруднява с индексиране) - напълно работещ вариант, но това не е идеално. Интересното е, че Yandex препоръчва използването на канонична релация, сочеща към първата страница (която противоречи на същността на канониката, но съм виждал доста случаи, в които точно това действие помага за високо ранкване на първата страница, която е основна за тази категория).

Друг работещ вариант е страниците да си се индексират, но да се разчита само на релациите next и prev. Както отдавна подозираме, Гугъл е доста интелигентна машина и водейки се от тези релации, той ще е съвсем наясно, че това са страници и ще им обръща (или по скоро няма) подобаващото внимание.

Скорост на зареждане


Една от любимите ми теми ;)

Благодарение на усилията на Google за популяризиране на бързи сайтове, вече всички знаят, че бързината е фактор за класиране. Още по-драматичен ефект имат индексацията (бюджета за обхождане) и конверсията (никой не иска да чака бавно зареждащ се сайт, за да си купи нещо от него).

Затова, е много популярно да вмъкнете резултата от анализа на услугата Page Speed Insights в одита. И не забравяйте, че услугата не измерва скоростта, а показва само областите на прилагане на усилията за нейното подобряване.

Ето ви още 3 чудесни инструмента, които ви показват и бързината на уеб сайта ви, и коя част колко бави, и защо:

https://gtmetrix.com
https://tools.pingdom.com
http://www.webpagetest.org

VIII. Показване в резултатите


Всички усилия за това сайта ви да се появи в ТОП-а на SERP-a ще отидат напразно, ако резултатите ви в търсачката не привличат внимание и не подбуждат желание на потребителите да кликат върху тях.

Всъщност няма твърде много начини за манипулиране на изгледа на самия резултат и за това е добре да се възползвате от целия арсенал.

Заглавие с рекламно послание (Title tag)


Вече се погрижихме за ключовите думи, но сега не боли да украсим тайтъла, по начин по който разкриваме предимствата на страницата. Например, заглавието на тази статия е съставено въз основа на "ключовите думи (SEO одит на сайт) + рекламно послание (най-подробното ръководство)".

За съжаление, много често най-добрите заглавия са доста дълги и въобще не влизат в описаните SEO норми, но това със сигурност не им влияе отрицателно. Важното е да подтикнем потребителя към действие - та Гугъл сами направиха Ранк Брейна един от най-важните фактори за ранкиране, нали?

Мета описание (Meta description tag)


Стандартното е да бъде нещо като допълнение и описание на връзката (но не винаги). И така, пишем (правим шаблони), така че текстът привлича вниманието и ни насърчава да отидем на сайта.

Разбира се, креативните умове са измислили десетки различни начини за разнообразяване на иначе краткото място за мета описанието. Едни решават да сложат “призив към действие”, други “да изтъкнат ползите”, или пък “да елиминират възраженията”. Интересен и хитър начин за привличане на окото е, да се сложи икона (икони) в мета дескрипшън тага. Например, знака за телефон ☎ или тикче за свършена работа ✅ и други такива подобни. Можете да ги ползвате и в заглавията. Само не прекалявайте с тях.

Favicon


Фав иконата е онова нещо, което се показва най-горе на самия браузър, на определената страница, точно преди тайтъл тага. Някои сайтове нямат такава визуална екстра и при тях стои празно и безлично. Ако имате много табове отворени на браузъра, само благодарение на тази фав икона можете да видите лесно къде е определен сайт, на който искате бързо да кликнете, вместо да го търсите измежду десетките отворени табулации…

Създайте атрактивна и цветна икона, която може да е свързана с логото на сайта ви, но не е задължително. Качете я на всички страници на сайта, като я разположите в < head > частта на документа: < link rel="shortcut icon" href="«/images/favicon.ico»" type="image/x-icon" >.

Микродата


Микроформатите
 помагат да се структурира снипета (описанието на връзката в емисията на резултатите в търсачката) и да се добавят допълнителни данни към нея, които я правят доста по видима, открояваща се и привличаща кликове. Препоръки могат да бъдат намерени в Search Console, в раздела "Облик на търсенето".

Търсачката има също и услуги за потвърждаване на микро-маркиране: https://search.google.com/structured-data/testing-tool?hl=bg.

Индивидуални търсения с лош CTR


Описаните настройки важат за целия сайт (или са взети предвид по време на фазата на създаване на съдържание). Въпреки това, по време на анализа на заявките за търсене можете да маркирате ключовите думи, на които сайтът е в ТОП резултатите, събира много импресии, но много малко клика. Ние ги проучваме отделно, определяйки интересите на потребителя и начина, по който те съответстват на връзката към сайта в резултатите от търсенето.

IX. Aнализ на хипервръзките (линковете)



По принцип, Google Search Console би трябвало да има достатъчно данни за такъв анализ, но дефакто, почти никога не се оказва така. За това е добре и си струва да се провери с помощта на услуги на трети страни, като например Ahrefs, Majestic, Serpstat. Вярно е - платени са, но както казах - си струват!

Какво трябва да оцените по отношение на връзките
:

• Скоростта на нарастване на референтната маса, наличието / отсъствието на "референтни изблици".

• Делът на "лошите" връзки - с ясно открояващи се анкър текстове (точно съвпадение), с важните ключови думи, лесно се определят като платени SEO препратки. Те може и да не доведат до наказание на сайта ви, но няма да ви позволят да достигнете до желаните резултати.

• Съответствие на структурата на сайта със структурата на линк профила. Казано по-просто, насочени ли са връзките правилно към важните страници и с подходящите анкър текстове, или са някак си безразборно и безпланово разхвърляни.

• Нещо важно, което съм забелязъл от известно време. Ще имате много по-добър шанс за успех на вашия линк билдинг, ако не се възползвате от всички тези остарели директории и техники, които ползват и много други. Връзка от сайт, от който вашите колеги не са успели да вземат линк, е много по-ценна от 100 линка взети от “обичайните заподозрени”.

Изграждането на линкове има смисъл само, когато останалите елементи бъдат разработени. Тоест, да се тръгне от основата и да се уверите, че там всичко е наред, преди да пристъпите към това.

X. Проверка за санкции на търсачката, оценка на риска



Изискванията на търсачките към качеството на сайтовете и "точността" на оптимизацията непрекъснато нарастват. Размерът на съдържанието в интернет се увеличава, конкуренцията става все по-трудна...

Търсещите машини ни известяват за някои наказания, опитвайки се да ни улеснят и да покажат директно къде е проблема. Не всички проблеми обаче, е толкова лесно да бъдат открити.

Следователно, дори ако сайтът все още няма очевидни проблеми с класирането, трябва да се провери за потенциално опасни елементи (преоптимизация, бърз опит за индекс на голям брой страници с ниска стойност, съмнителни реклами, отвличане чрез кликване (Clickjacking) и т.н.).

По правило повечето от съмнителните елементи вече ще бъдат забелязани от други инспекции по това време. Допълнителният анализ обаче няма да навреди, например:

• Оценка на страници, които са в индекса, но не носят трафик, пропуснати фрази и т.н. (възползвайте се от всичко, което сте свършили по темата до тук)..

• Съпоставете трафика с Google и датите на големи промени в алгоритмите (с помощта на безплатния инструмент https://barracuda.digital/panguin-seo-tool/)

• Ръчна проверка на текстовото съдържание. Понякога материалите са толкова ужасни, че могат да изплашат не само потребителите, но и търсачките. Избягвайте да слагате текст от 10 думи, колкото да има нещо….

• Гугъл отдавна налага и наказания и за неспазване на секюрити правила, но напоследък са много стриктни. Ако сайта ви е на Wordpress или някоя друга платформа, то уверете се, че всички модули са ъпдейтнати и има инсталирани добавки, които осигуряват сигурността на уеб сайта.

В случай на диагностициране на някакви наказания, е необходимо да им се даде специално място в доклада, за да бъдат определени като важен момент.

XI. Допълнителни проверки, свързани със спецификата на проекта


Предишните проверки бяха повече или по-малко универсални. Трябва обаче да разгледате вида на уеб сайта и да извършите допълнителен анализ на важни за него области. Три примера.

Онлайн магазини


• Анализът на търговските фактори (асортимент, данни за доставка, проучване на картите на стоките, цени ...) - въз основа на сравнителния анализ с успешните конкуренти.

• Ефективността на комбинирането на заявки за реклама и информация (смесват ли се на една страница, създавайки проблеми за потребителя?).

• Анализ на съдържанието на продуктовите страници.

Сайтове за услуги


• Също така започваме с комерсиални фактори (подробна информация за контакт, страница “За нас”, различни системи за поддръжка на потребителите) - преди всичко анализираме конкурентите, не се опитваме да вкараме сайта в общия шаблон.

• Адекватността на проблемите с потребителско съдържание (често срещан проблем на корпоративните ресурси - те пишат информативни статии в духа на "как да направите нещо със свои собствени ръце", а не се говори за техните услуги).

Проекти за съдържание


• Оценка на ефективността на различните видове съдържание (статии, новини, публикации в блога).

• Препоръки за копирайтъри.

• Потърсете начини да увеличите добавената стойност на сайта и да увеличите броя на целевите страници.

В допълнение към спецификата, която се диктува от цялостната насока на проекта, вие също трябва да вземете предвид спецификата на бизнеса на клиента, неговите възможности за подобрение, други сайтове на фирмата (тук могат да възникнат проблеми, с които клиентите почти никога не са наясно), необходимостта да се използват HTTPS и т.н. Тази част от одита не е лесна за описание; Тук квалификацията на специалист излиза на преден план.

XII. Търсене на ефективни начини за разработване на сайта


Накрая стигнахме до основната. Доказателствата се събират, има разбиране за сложните проблеми на сайта. Остава на тяхна база да се намерят тези действия, които ще помогнат в този случай. Тук не можете да дадете чек лист по очевидни причини, но вместо това ето няколко примера от практиката.

Голям агрегатор

Проблем: малък процент от индексираните страници.

Предложение: да се промени логиката на вътрешното линкване, така че страниците с лошо индексиране да са по-лесно достъпни за бота и да му се предоставят допълнителни точки за вход към тях.

Резултат: бързо нарастване на броя на индексираните страници и посещенията.

Уебсайт със съдържание, генерирано от потребителите

Проблем: много добро качество на съдържание, слаб органичен трафик.

Предложение: разширяване на семантичното ядро - добавяне на релевантни подтеми.

Резултат: многократно нарастване на трафика при търсене.

Млад рекламен сайт

Проблем: изключително не-уникално съдържание, силни конкуренти.

Предложено: шаблони за заглавия и блокове за информация, с чиято помощ да се образуват страници, така че да се обхванат семантиката, на която големите играчи не са обърнали достатъчно внимание.

Резултат: лека, но уверена динамика на трафика от първите дни на откриване на сайта за индексиране.

Комплексните проблеми на оптимизацията, засягащи значителна част от сайта, могат да се разглеждат само на последния етап и само в контекста на проблемите и целите.

XIII. Минимизиране на рисковете, свързани с подобренията


Всички промени в сайта представляват сериозен риск. Дори и да бъдат изпълнени перфектно, пак има минимален шанс за кратка загуба на трафик и позиции. Понякога (особено при смяна на структура на URL адреси) от временно намаление на трафика като цяло не може да се избяга. Ето защо, заедно с обичайния анализ като основа за стратегиите за успех, трябва да помислите и за "план Б", в случай че нещо се обърка.

Ето основните начини за намаляване на рисковете
:

Идентифициране на най-важните страници и запазването им в текущия вид, поне докато не се появи ефекта от имплементирането на одита на останалите страници.

Правилният избор на момента за мащабни подобрения. По-добре е да не се пипа сайта в сезона, когато има най-много работа и търсене.

Допълнителни сигнали за качеството на сайта. Например, едновременно с промените започваме редовно да публикуваме висококачествени материали в блог, да провеждаме действия в социалните мрежи, да стимулираме брандовия трафик с офлайн реклами.

XIV. Отчитане

доклада

Повтарям отново за онези, които веднага скролнаха към края, с надеждата, че там ще има нещо изключително важно. Резултатите от одита се оформят след извършването на самия анализ. Разбира се, никой не ви пречи да си записвате разхвърляни предложения и идеи, но накрая всичко трябва да се подреди и систематизира. Интересното е, че самия доклад не трябва да съдържа записки за целия ви път на одитиране и всякакви дребни подробности. Задачата на окончателния текст е да помогне на нормалния човек бързо и лесно да разбере същността на проблемите и препоръките.

Очевидно е, че за различните сайтове структурата на отчета ще се различава - в зависимост от идентифицираните проблеми и специфики. Въпреки това, почти винаги има няколко универсални блока:

• Анализ на силните и слабите страни на проекта, възможности и потенциални заплахи.

• Анализ на конкурентите.

• Стратегията се основава на двата предходни параграфа.

• План за приключване. Една добре обмислена последователност от действия е изключително важна. Изпълнението на препоръките без никакъв план е лоша идея.

• Резюме - кратки заключения.

В заключение


Надявам се, че не сте се удавили в детайлите и успях да предам подхода си към SEO одита на сайтове що годе разбираемо и подредено. Ако не, тогава ще направя последен опит:

• В SEO няма непоклатими твърди правила.

• Всяка препоръка не трябва да се дава за "сайтовете като цяло", а на конкретен проект, с разбиране за неговите задачи и ограничения.

• На първо място, приоритетни подобрения, с високо съотношение резултати / разходи.

• Не надценявайте разни дочути "трикове" и "хакове" - в крайна сметка всичко се решава със системна работа, много знания и голям натрупан опит

• Не нанасяйте вреди със знанията си!

Успех на вашите сайтове, ще се видим в ТОП-а!


Ако Ви харесва статията,
споделете я.