Копирайтинг, или как и защо се пише SEO статия, за потребителите в сайт?

| Публикувана на
kopirayting-seo-statia
Често са ме питали как се пише SEO статия, как се списва един фирмен блог, по колко публикации трябва да се пускат в блога (на седмица, на месец)? Ще ви разкрия неподозирани неща, за които дори не сте и предполагали и други, за които сте си мислили, че знаете как се правят, но истината е малко по-различна...

Няма точен отговор, свързан с честотата на публикуване. Отговорът се корени другаде. Дали имате нещо интересно да кажете на потребителите? Ако не – не публикувайте материал, хората ще останат разочаровани и отегчени.

Няма значение дали ще бъде веднъж в седмицата или веднъж в месеца, че дори и по-рядко. Много по-добре е да се напише една полезна, интересна и решаваща някой казус публикация, отколкото други 10 или 50, просто така, защото трябва да има нещо в блога. Дори ще имат обратен ефект!

А, относно това, дали онлайн бизнесите трябва да имат блог: https://websitedesign.bg/blog/kak-da-izvlechete-maksimuma-ot-vashiia-firmen-blog.

Има нещо, което е изключително важно и често се бърка. Когато имате статия по определена тема и след време искате да кажете (да напишете) някакви нови неща по тази тема, а пък някои стари, може би вече не са актуални, ето какво правите.

Не пишете нова публикация на същата тема, ами актуализирате (редактирате) старата. Много е важно! Иначе се получава нещо, което се нарича канибализация.

Поставяте Google пред един неприятен избор – да реши коя от 2 страници с едно и също съдържание от вашия сайт, да класира по-напред. И понеже Гугъл не харесва да бъде поставян в тази ситуация – праща и двете страници по-назад, да отлежават...

Не е проблем, ако имате например категория „Детски гумени играчки“ и имате публикация в блога за „Детски гумени играчки“. Различни неща са и се допълват.


Как се пише статия за потребителите и за SEO?


Пише се, като преди това се направи подготовка (проучване) за нея. Google вече е прилично “умен” и много бързо разбира и разграничава – полезен, добре написан материал, от такъв, дето е скалъпен по-набързо, без много да се задълбава по темата. Респективно, съвсем ясно е, на кой търсачката ще даде своите предпочитания.

След като е направено проучването, се започва и самото писане. Нормално е, ако статията ще бъде за „Копирайтинг“, то в заглавието и в текста да присъства тази фраза (не много, по-скоро съвсем малко). Още по-важно е, да бъде описано толкова добре, със синоними и семантични вариации, че дори и никъде да не пише „копирайтинг“, то веднага да става ясно за какво иде реч.

Ето един пример, който съм си измислил и често съм ползвал през годините, за да обясня един от начините, по които Гугъл разбира, за какво точно става въпрос в определено текстово съдържание:

„Намираме се в Гармиш-Партенкирхен, 21 часа тукашно време. Температурата е около минус 3 градуса целзии, настроението – приповдигнато. Един истински спортен празник! Шампионът се подготвя, приседнал на пейката на голямата олимпийска шанца, излита от нея и след кратко летене се приземява на 143-тия метър, което му отрежда отново първо място във временното класиране.

Познахте ли за какво става дума? Разбира се, съвсем елементарно е! Описвам „ски скокове“.

Обърнете внимание, че никъде в текста няма нито думата ски, нито скокове, но въпреки това е съвсем ясно, за какво иде реч, нали? И съм написал шампиона, не съм конкретизирал. Ако бях написал Рьою Кобаяши, то това щеше да бъде изключително силен стълб, за който Гугъл да се хване, при определянето на контекста на съдържанието. Другите, както ги нарекох „стълбове“, съм оцветил в червено, за да видите, че дори само тях да имахте и пак извън всякакво съмнение, щяхте да заключите за какво става дума.

За малко ще отидем още по-навътре в материята. Най-съществената част от тези стълбове, чрез които Google разбира контекста, са точно нашумелите през последните години в SEO средите ентитита (entities) – конкретни хора, места, организации, събития, наименования.

Въпреки, че повечето от хората и фирмите, претендиращи, че се занимават с копирайтинг, ще ви кажат, че трябва повечко пъти да повторите в текста важната ключова дума или фраза, то истината е малко по-различна. Google не харесва многократното повтаряне на едни и същи думи и смело класифицира това като СПАМ!

Преди 10-15 години, точно по този начин се правеше успешна SEO кампания – като се прекали силно с важната дума в текста, заглавията и описанията. Така, качеството на писанията беше лошо, понякога дори, под всякаква критика.

Това е и една от причините търсачката да се вземе в ръце и да избълва алгоритмите Панда и Колибри.


90% от успеха се корени в комбинацията заглавие + изображение


Този процент малко си го измислих (но не изцяло), защото искам да ви демонстрирам важността на тази комбинация. Това, което искам да ви кажа е, че дори да разполагате с изключително съдържание, то ако заглавието и основното ви изображение са калпави, много малко хора ще достигнат до самото съдържание.

Знаете ли, защо някой пост във фейсбук печели стотици (понякога и хиляди) лайка и интеракции, а други тънат в неизвестност? Няма чак толкова общо с качеството на съдържанието. Всичко зависи точно от тази комбинация – заглавие + основно изображение! Разбира се, много зависи и от това кой го поства, но в момента това не е свързано с нашата тема.


Форматиране в уеб среда


Форматиране в уеб среда

Писането в интернет се различава малко от това във вестник или книга. Има интересни предимства, свързани с форматирането и поднасянето на читателя. Знае се, че големи и дълги абзаци товарят четящия и е добре да бъдат разделени по някакъв начин, ползвайки целия арсенал на форматирането.

Кратки абзаци, болд, курсив, списъци, цитати, че дори и различен цвят и големина на шрифта при определена цел. Изображения, инфографики, видеа и други интерактивни елементи.

Тук има и един много тънък момент – ако просто ги наслагате самоцелно, дори може да се получи обратен ефект. Всичко трябва да е направено с мисъл и разбира се, че трябва да поднесете най-доброто и най-стойностното съдържание. Ако не е така, няма смисъл да го пишете, нали?


Редакция и подобряване


Ако искате да е наистина добро, то не публикувайте първия вариант. Оставете го да отлежи поне една нощ, пък после го прочетете пак бавно. Със сигурност ще намерите какво да подобрите, редактирате, че дори и да отстраните. Поне при мен винаги така работи.

Често се случва човек да се отнесе като пише за неща, които разбира и да добави малко повече от това, което би трябвало да е същината. Научете се да отстранявате излишното, наистина пречи, въпреки, че рядко го осъзнаваме. Хората нямат цял ден за четене – трябва да им поднесете най-доброто решение, с възможно най-малко думи.


Заглавие за класиране по определени думи


Знаете ли кой е един от най-силните ранкинг фактори в Google вече много години и най-вероятно така и ще продължи за напред? Това е тайтъл тага, или казано на по-разбираем език – заглавието на страницата.

Ако искате определена страница да се класира по определена фраза, то тази фраза задължително трябва да присъства в тайтъл тага.

Например, ако имате страница, в която продавате „автомобили втора ръка“, но заглавието ви е „Евтини коли от вашия бранд“, то шанса тази страница да се класира добре по фразата „автомобили втора ръка“, намалява.

Поради тази причина е добре, да сте запознати с важните ключови думи и фрази, свързани с вашия сайт и бизнес, още преди да започвате да пишете каквото и да било.


Лонг тейл (конкретизация) – по-високо ниво на конверсия


Общите ключови думи, като мебели, врати, подаръци и т.н... са много трудни за постигане на добри резултати, освен това не са особено рентабилни.

Ако искате да си закупите „френско легло с табла“, това ли ще потърсите в търсачката или ще напишете „мебели“?

Това, което искам да ви кажа е, че колкото по-дълга и информативна е фразата, толкова по-лесна е за постигане на добри резултати и толкова по-голям е шанса, човекът, който попадне на тази страница да е силен потенциален клиент.


Вътрешен линк билдинг


Сигурно повечето от вас са чували за линк билдинг и обикновено става дума за така наречения външен линк билдинг.

Вътрешният линк билдинг е свързан повече с релевантността на страниците в самия сайт, с допълване на съдържанието и разбира се, колкото повече линка има към определена страница вътре в самия сайт, толкова по-склонен е Гугъл „да си помисли“, че тя е изключително важна и да и придаде малко повече сила и популярност.


Call to Action (каква е целта на определена страница)

Призив към действие - бутон

Често съм виждал в много сайтове разни, напълно безсмислени писания, постнати, просто така, колкото да има нещо, или пък защото 2 месеца не е добавяно ново съдържание...

Call to Action означава призив към действие и това е частта от уеб страница, реклама или част от съдържание, която насърчава аудиторията да направи нещо. В маркетинга CTA помагат на бизнеса да превърне посетител или читател в потенциален клиент. CTA могат да стимулират различни действия в зависимост от целта на съдържанието.

Ако целта е читателя да се свърже с вас, то би могло да добавите в края на материала един бутон с линк към страницата „за контакти“.

Други CTA варианти, според целите, биха могли да са: Регистрирайте се, Абонирайте се за безплатния бюлетин, Научете повече, Следвайте RSS фийда на блога, Разгледайте продуктите, Възползвайте се от услугата и много други...

И още нещо

Не го приемайте като чиста монета, но е добре в първия и последния абзац на публикацията ви, да се спомене това, за което всъщност става дума.
Ако от първия абзац читателя не разбере какво ще чете по натам и не му грабнете вниманието, то той най-вероятно ще затвори тази страница и ще потърси другаде!

Има и още

Разбира се, че не съм написал всичко, но съм се постарал да ви събера най-важните неща по темата за писането на статии, които хем да отговарят на SEO изискванията, хем да се харесват и от читателите.

Ще съм ви признателен ако добавите вашите хватки и хакове по темата, долу в коментарите.


Ако Ви харесва статията,
споделете я.