Защо PHP е най-предпочитаният избор за изработка на сайт?

| Публикувана на
zashto-php-e-nai-predpochitaniiat-izbor-za-izrabotka-na-sait

Aко търсите безплатен, освободен от лицензи вариант за създаване на динамичен уеб сайт, то PHP е точно за вас, а освен това не ви лишава от пълните възможности на сървърното програмиране. 

Защо все пак да изберем PHP?

Инсталирането и конфигурирането е безпроблемно 

Има много комбинирани варианти за лесно инсталиране, както за операционната система Linux, така и за популярната Windows:

1. XAMPP е безплатен пакет, който Ви инсталира Apache, MariaDB (MySQL разновидност), PHP, Perl. Самата процедура по инсталацията не отнема повече от 2-3 минути, след което може да пристъпите към стартиране на вашия проект и реалното писане на код.

2. WAMP е също безплатен пакет, който подобно на XAMPP Ви инсталира Apache, PHP, MYSQL, но като допълнение ще се сдобиете и с други помощни програми, библиотеки, като phpmyadmin, например. Предоставя също и лесно менажиране на базата данни, с графичен интерфейс.

С PHP се пише код с лекота

Писането и редактирането на PHP код е по-лесно отвсякога. Няма да са ви необходими сложни и лицензирани програми, а вместо тях обикновеният Notepad редактор ще ви свърши перфектна работа. Разбира се, за улеснение програмистите биха могли да изберат друг безплатен инструмент, който ще предложи разширени възможности по отношение на опциите.

Той, например, ще подчертае мигновено някоя сгрешена команда, ще дописва автоматично код в движение и прочие удобства.

Добрите резултати са гарантирани

PHP се интегрира без никакви излишни усилия с HTML и CSS код, а впоследствие взаимната им работа определено протича гладко.

HTML & CSS

Ако разполагаме със статична HTML страница, тя бързо може да бъде трансформирана в динамична, което става с помощта на условни конструкции (if, else) и цикли (for, while, foreach). Разбира се, има безброй много библиотеки с отворен код/лиценз, които могат да влязат в употреба, осигурявайки страхотни резултати, при това за изключително кратки срокове. Това обаче може да бъде отбелязано и като негативна страна, защото бързината не е достатъчно условие да считаме, че утре няма да се изправим пред сериозни предизвикателства при поддръжката.

Без изисквания за начина на писане

PHP e много гъвкав в начина си на писане, което прави употребата му особено предпочитана. 
Имате възможността да използвате Процедурно писане на код (не е особено препоръчително, но причините няма да бъдат подробно разглеждани в настоящата статия), което е по силите и знанията на начинаещи програмисти, а и предлага удобство при проследяване на сложна логика.

С негова помощ може да ползвате и Обектно писане на код (OOP) - добре дефинирани отделни класове, с описание за функцията им и предназначението им. Изборът остава в ръцете на програмиста, според неговите собствени предпочитания и предишен опит.

Мобилност

PHP е език, който има идеална съвместимост с различните операционни системи и инсталации. Той може също така да бъде преместван без проблем, ако се налага, и очакванията да продължи отново гладко работата си обикновено се оправдават. Разбирасе предпочита се хостването на Linux тъй като е безплатен, както и много по бърз и стабилен. Както и мнозинството от примерите в нета са писани за Linux и въобще той е господарят на хостинга от съотношение цена/производителност.

Отлична разяснителна документация

PHP manual е библиотека, качена онлайн, която разполага с подробно описание на функционалността на всеки метод и клас в PHP. Съдържат се много примери и коментари от PHP общността, а самата библиотека може да бъде свалена и локално, тъй като големината й е само 4 мегабайта в компресиран вид. Тя е достъпна на доста езици, освен на английски.

Бързо зареждане

PHP кодът зарежда много по-бързо от ASP, защото използва лично свое пространство в паметта. Докато ASP използва overhead сървър и компонентно базиран софтуер, който ангажира повече ресурси за по-дълго време.

По-евтин хостинг

ASP програмите имат нужда от Windows сървъри с инсталиран IIS уеб сървър. Това означава, че хостинг компаниите трябва задължително да закупят лицензи за тези два компонента. В противен случай ASP не би могъл да функционира, което означава, че крайният продукт значително се оскъпява. От друга страна, PHP изисква наличието на само един Linux, който е безплатен, а това автоматично сваля цената.

Гъвкавост на наличните бази данни

PHP е мултифункционален, когато става дума за връзка с бази данни, понеже той борави с редица такива, като най-популярната е MySQL (отново не е нужно да плащате за нея). Също така осъществява достъп и до mongoDB (нерелационна база данни NoSQL). Докато ASP ползва MS-SQL, за който трябва да имате предвид, че изисква задължителен лиценз.

Заключение

Всеки език за програмиране има своите преимущества и съответните недостатъци, той е силен в едни области и нужди на клиента, но е слаб в други. 

И все пак, тук е важно да отбележим, че ако искате бърз, безплатен (без лицензи) и предоставящ сайт с обширен и почти безкраен потенциал, то PHP е вашият избор.

Не е случаен фактът, че популярни компании, като Facebook, Yahoo, Wikipedia и 82% от всички сайтове в мрежата (според w3techs.com) са се спрели именно на него, нали? 

Ние в WebsiteDesign също.




Ако Ви харесва статията,
споделете я.